Carrouselrijden is een unieke vorm van teamsport binnen de dressuur. De Waarland Vrijdagavond Carrousel is één van de 4 teams van Manege Waarland die meedoen in de officiële competitie van Verenigde Carrousel Clubs Nederland. Zij omschrijven de sport als volgt:

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.

Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manegeruiter die slechts een of twee keer per week op een manegepaard rijdt. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrouselrijden bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen een carrouselgroep. Het carrouselrijden is een prachtige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn. Het carrouselrijden is dan ook een populaire tak binnen de paardensport.

De carrouselgroep wordt tijdens een kampioenschap beoordeeld door twee juryleden die bij de letter A en C zitten. Er wordt gejureerd op inhoud, artistiek, uitvoering, muziek en algemene indruk . Ook is er aandacht voor het schoonste geheel, dit wordt beoordeeld door een Prix d’Elegance jury.

De carrouselproef wordt op muziek gereden. Deze wordt beoordeeld op originaliteit en passendheid. Voor de stap, draf en galop moet muziek met een ritme behorend bij de gang gezocht worden.

De proef mag tussen de 10 en 12 minuten lang duren. Deze moet bestaan uit 16 onderdelen inclusief begin- en eindgroet. De manoeuvre moet inhoudelijk onderdelen in stap, draf en galop tonen, op zowel de linker- als rechterhand van alle deelnemers van de groep.

Kijk voor meer informatie op de website van Verenigde Carrousel Clubs Nederland